Holtumse revue vol humor en verrassingen
Gezellige revue, géén crimeHOLTUM
DOOR JAN NELIS

De Houtumse Revue heeft zijn reputatie weer waargemaakt.
De 239 bezoekers applaudisseerden na afloop van de première dankbaar.
Deze nieuwste productie was de negentiende editie van het gezelschap.
Zeker niet de beste uitvoering uit deze serie. Maar de toeschouwers, waaronder burgemeester Dijkstra, zagen in het gemeenschapshuis een gevarieerde show. Niet ieder onderdeel was een voltreffer. Dat kan men ook niet verwachten van de 65 enthousiaste medewerkers uit een kerkdorp van nauwelijks 2.000 inwoners.
Het is knap jaarlijks op dit niveau en revue te presenteren.

Jacques Stel is de grote animator. Deze voorzitter schreef voor ”t is een crime’ niet alleen de meeste teksten en muziek. Hij behoorde als acteur ook tot de uitblinkers. Zijn rol als pastoor, een copie van de TV-kapelaan Odekerken, was ‘zalig’. Dat kan ook gezegd worden van zijn huishoudster Martha. Leny Keularts speelde de rol ‘dienstig’ in de sketch ‘Stille Nach’. In het knusse zaaltje zorgde live muziek voor een passend revuesfeertje.
De arrangementen van Laurens Heijdendael en Robert Weirauch waren melodieus. Dat kwam vooral tot zijn recht in de mini-musical ‘Casino Orchidee’. Jacques Stel presenteerde zich als misdaadverslaggever Peter R. de Vries en muzikaal werd het Nederlandse gedoogbeleid op de hak genomen.

‘Toonaangevend’ was het kwartet ‘Internetneet’. Humoristisch werd de NS op de korel genomen, bezocht men een healing van Jomanda en bleken de welgestemde zangers het GSM-virus te pakken te hebben. Internetneet zou met hun vocale kwaliteit en repertoire ongetwijfeld ook buiten Holtum succes hebben. Dorpsgenoot Tjeu Houben reist reeds jaren als buuttereedner door de provincie. Hij ontbrak uiteraard niet op deze revue. Met spitse woordspelingen en knappe vondsten bracht hij de buut ‘De sjouweveager’. Het is dan toch jammer, dat deze oud-buuttekampioen grappen ‘leent’.

Het regisseren van de Houtumse Revue is werkelijk een ‘crime’. De bühne is (te) klein en achter het toneel is resteert nauwelijks ruimte om decors en attributen op te slaan.
Ondanks deze beperkingen etaleerde regisseur Toine Mertens zijn kwaliteiten.
De decorwisslingen vergden natuurlijk veel tijd. Dit werd overigens goed opgevangen door het revueorkest en het duo Christien de Wolde en John Stoffels. De laatste acteert uitstekend en zijn teksten zijn humoristisch. John kan met vertrouwen in de buut gaan staan.

De sketches van de Houtumse Revue waren grappig, al blijft het een kunst om een pakkend slot te verzinnen. Het publiek kon ondermeer een kijkje nemen bij een fitnesscentrum, een kiencafé en was te gast in het gemeentehuis. Een ruime voldoende haalden de acteurs en actrices Har Peters, Daniëlle Coenen, Manou Bouwmeester en Marlies Gijsen. Verrassend was zangeres Serena Stel die samen met vader Jacques het luisterliedje ‘Lente’ ten gehore bracht. Al met al een geslaagde voorstelling vóór en dóór inwoners van Holtum. Het was daarom nóg boeiender geweest als plaatselijke toestanden en lokale gebeurtenissen aan bod waren gekomen.