Holtumse revue gooit na de pauze alle remmen los


 HOLTUM –

Het talrijke publiek in het gemeenschapshuis van Holtum genoot zaterdagavond bijna vier uur lang van een nieuwe produktie van het Theatergezelschap De Houtumse Revue.
Onder de titel “Boetegeweun” zag ik een geslaagde combinatie van sketches, voordrachten, zang en muziek. Niet minder dan veertien programmapunten werden op speelse en humoristische wijze aaneengepraat door het debuterende duo Heespelink – Faashen.
In de sketches probeert men zoveel mogelijk te grossieren in scènes die geen ander doel hebben dan op ongecompliceerde wijze de lach los te weken. Dit vereist wel spitse humor en een goede enscenering. Ook de invulling van diverse rollen kan daarbij
gewicht in de schaal leggen. Zo kon het dan ook gebeuren dat voor de pauze enkele qua tekst en opzet nogal zwak waren. In die fase van de revue kwamen het nostalgische lied “loat mich in Houtum Blieve”, de buut van Frank Janssen en de spokenpotpourri het beste uit de verf.
De spectaculaire acts na de pauze deden de zwakke acts van voor de pauze snel vergeten. Een ware metamorfose waarin eigenlijk pas het loket van de hartige hapjes werd geopend.
Vooral de sketch “alle remme los”, een varend huwelijksbureau, deed het uitstekend. Hierin vervulde tekstschrijfster Anny Kerstjens vanwege haar levendige mimiek en voortreffelijke dictie een glansrol. Ook haar zangaandeel, elders in de revue was klasse.
De sketch “Aan de sjoalpoort” mocht er ook zijn, vooral dankzij de spitse humor en sterke bezetting. Niet alleen in deze act liet tekstschrijver, componist en zanger Jacques Stel duidelijk zijn expressietalent blijken.
De “boevenbuut” van Tjeu Houben was zonder meer een verrassing. Hij slaagde erin om als “gemeen persoon” een publiekslieveling te worden. De Houtumse schlager en de finale “Boetegeweun” waren puike zangnummers.
Een grote verdienste van deze revue is dat ze nooit uitgleed over de bij dit soort volksvermaak voortdurend om de hoek liggende bananenschil van de platvloersheid. De in de teksten opgebouwde pikanterie had niveau.
Het revue – orkest onder leiding van Laurens Heydendael droeg bij aan de geweldige sfeer van de avond, net als trouwens het revuekoor onder leiding van John Wauben en met zangarrangementen van Wim Wackers. Decors en belichting waren sfeervol en functioneel. Grime en kleding waren keurig verzorgd.
De Holtumse revue is vrijdag en zaterdag opnieuw te zien in het gemeenschapshuis.Door: Jan Nelis
Bron: De Limburger 22 januari 1991