“Mit oape moel”: volop genieten in Holtum


 HOLTUM –


Het onderdeel “ut orkés” is niet helemaal nieuw, maar werd goed en komisch gespeeld. Je loopt natuurlijk wel het risico, dat je op deze langzaam – aan – manier de vaart een beetje uit de revue haalt.
In “trammelant in ’t resterant” bleek het mogelijk in goed vijf minuten een vier – gangen diner te consumeren. Knap gespeeld in een zeer sfeervol en gezellig decor. “De Koosjtroat “ is een leuke nostalgische meezinger. Vooral in “de wachtkamer” vierde de humor hoogtij, de verspreking van Truu (Christien de Wolde), die geen kinderen meer kon krijgen omdat ze “geciviliseerd“ was, past helemaal in het stuk. Een goede vondst in de muzikale wereldreis was het scheepstouw.
Niet alleen als houvast voor de matrozen, maar ook voor de sfeer. Een bewijs dat men met eenvoudige middelen veel te bereiken is. Een artistiek hoogstandje was hierbij de Javaanse danseres.
In “paniek in de tent” gaf de dronken man (Frans van Pol) met zeer weinig woorden een knap stukje toneel weg. In “kampeerplezeer” kwam vooral Jacques Stel. In de rol van de met een zwaar Twents accentsprekende Harm,
bijzonder goed voor de dag. Zijn “of zie ik dat zo rottig?” zal de bezoeker nog lang blijven heugen. Franky Janssen en Tjeu Houben stonden in de buut, toch jammer dat Tjeu niet aan de Limburgse kampioenschappen meedoet. Hij zou daar beslist hoge ogen gooien. Zeker met medische “vondsten” zoals het gebruik van accuklemmen bij accupunctuur. Het werd zondag een lange zit van bijna vier uur, maar niemand zal dat als een nadeel ervaren hebben. Daarom een groot compliment voor Sampers, Jacques Stel(die eveneens een wezenlijk aandeel in de revue had) en alle andere mensen. Het zal dan ook geen toeval zijn geweest dat, naast de Bornse wethouders Van Sloun en Kitzen,ook afgevaardigden van de Sittardse Marotte en de Geleense Flaarisse in de zaal zaten. Komende vrijdag en zaterdag kan – ook nu ongetwijfeld weer “mit oape moel” – naar de Holtumse revue gekeken en geluisterd worden.Door: Harie Bronneberg
Bron: De Limburger 17 januari 1989