Sketches uit de oude Holtumse doos


Een kwart eeuw bestaat de Holtumse Revue.
Wat begon als een amateuristische club enthousiastelingen,is uitgegroeid tot een semi-professionele speelgroep.

HOLTUM
DOOR EMIL VISSER

Ideeënloos was de plaatselijke carnavalsvereniging ‘De Katers’ rond 1982. Elk jaar hetzelfde stramien begon op een gegeven moment te vervelen. „Mensen in Holtum waren aan iets nieuws toe. Iets sprankelends”, vertelt John Stoffels. Hij was diegene die zijn vinger opstak en opperde om een revue te organiseren. Op dat moment besefte hij niet dat dit voorstel zou leiden tot wat nu de Holtumse Revue inhoudt: 60 à 70 medewerkers, waaronder veel professionele begeleiders en uitverkochte zalen.
De vader van John had in het verleden sketches geschreven en bewaarde die in een oude schoenendoos. Deze stukken uit de oude doos zouden als basis dienen voor de nieuw op te zetten revue. Het was het enige tastbare wat de club, toen nog onder de vlag van de carnavalsvereniging, aan materiaal voor de revue in handen had. Regie, decors, nieuwe sketches, muziek en tal van andere zaken moesten worden geregeld. Eén voordeel. De club had twee jaar de tijd, wegens een verbouwing van het gemeenschapshuis. „In de eerste jaren speelde ik met mijn vader de conference”, herinnert Stoffels zich. „We voelden elkaar precies aan, want we kenden elkaar natuurlijk door en door. Inmiddels is hij overleden. De laatste twee jaren speel ik de conference met mijn zoon. Dat zijn echt hele bijzondere momenten geweest. Ik krijg er nog kippenvel van als ik aan die momenten denk.” Ondanks het gebrek aan vakkennis, bleken de eerste jaren van de revue een succes. „Natuurlijk wilden we meer”, vertelt Stoffels. „De revue scheidde zich van de carnavalsvereniging en ging met haar eigen budget investeren. Investeren in professionaliteit vooral. Een zangcoach haalden we, een regisseur, betere licht- en geluidsapparatuur.” De vereniging groeide, zowel in aanhang, als in daden.
Inmiddels is de club welbekend in de regio en de spelers of muzikanten komen niet alleen uit Holtum, maar bijvoorbeeld ook uit Roermond of Spaubeek. „Ik denk dat zo’n zeventig procent van de leden uit Holtum komt en dertig procent van buitenaf.” Het publiek dat op de voorstellingen afkomt, is voornamelijk van buiten Holtum. „Ze komen van Heerlen, Maastricht, Roermond en verder”, verzekert Stoffels. „Bovendien moet je snel zijn als je een kaartje wil, want die zijn doorgaans binnen het uur uitverkocht. Daar worden we in het dorp wel eens op aangekeken, want meestal gaan de goede kaartjes naar mensen buiten Holtum.”
De Holtumse Revue heeft haar zaakjes prima op orde. Dat heeft natuurlijk zijn voordeel, maar ook zijn nadeel. „De vereniging moet uitkijken dat het niet te ver doorschiet”, waarschuwt Stoffels. „We zijn heel professioneel bezig, dat is ook heel goed, maar er is natuurlijk een grens. We doen het allemaal voor ons plezier en het blijft een hobby. Wanneer de professionals nog een keer aandringen om te repeteren, kan dat ten koste gaan van de charme. Dat moet het bestuur goed in de gaten houden. We moeten niet te ver door willen ontwikkelen, want we zitten wellicht aan de top.”

De toekomst ziet er goed uit volgens hem. „Veel jeugd krijgt de kans om mee te spelen. Eerst een bescheiden rolletje en later, als het bevalt, wellicht een grotere rol. Er is redelijk wat animo onder de jeugd, dus dat is geen probleem. Alleen de oudere dames moeten soms wel eens jonge meiden spelen. Maar dat vinden ze over het algemeen helemaal niet erg.”
Bron: Dagblad de Limburger & Limburgs Dagblad dd 14-09-2006


Sketches uit de oude Holtumse doos (14/9)

In het artikel is aan enkele feiten niet voldoende aandacht besteed, naar mijn mening. De Houtumse Revue is opgericht door Jacques Stel, Piet Berkers (enkele jaren geleden helaas overleden) en ondergetekende. Zij hebben destijds een oproep geplaatst en een dorpsstencil verspreid om lid te worden van het Revuegezelschap. Jacques zorgde bovendien voor nieuwe sketches en nieuwe muziek, Piet regelde de P.R. en ikzelf voerde de regie en was daardoor automatisch voorzitter van de club. Gelukkig kent de revue van tegenwoordig een bredere en dus betere organisatiestructuur. We hebben 9 bestuursleden die ieder hun eigen taak hebben en het geheel wordt aangestuurd door de voorzitter Hub Sanders die zijn zaakjes perfect voor elkaar heeft. Hij geeft verder ook leiding aan de decorploeg die ieder jaar weer tot grootse daden in staat is.
Het bestuur is heel creatief binnen de organisatie en slaagt er ieder jaar opnieuw in de door omstandigheden opengevallen plaatsen weer in te vullen. Dit is tevens ook de grote kracht achter de Revue. We hebben nooit op één paard gewed en dit is ook de reden dat we het al 25 jaar hebben volgehouden. Mensen uit de hele regio kunnen bij ons terecht om hun creativiteit bot te vieren en de mindere creatieve geesten komen naar Holtum om zich een avond per jaar voor weinig geld kostelijk te amuseren. Zij krijgen veel amusement voor weinig geld. Jacques is nog altijd productieleider en alle gezongen teksten en diverse sketches komen van zijn hand. Hij begeleidt het schrijverscollectief dat ieder jaar weer garant staat voor een vijftal enerverende sketches. De sketches en muziek voor 2007 liggen al klaar, de rollen zijn verdeeld, de naaimachines staan op scherp, iedereen heeft er weer zin in, maar eerst wordt er komend weekend flink gefeest in het kader van het 25 jarig jubileum van de Houtumse Revue.

John Stoffels, Holtum 
Bron: Dagblad de Limburger & Limburgs Dagblad dd 16-09-2006